keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Digikarjalaisuutta tutkimassa

Aloitin melkein kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen syksyllä 2017 etnologian ja antropologian maisteriopinnot Jyväskylän yliopistossa. Olin ajatellut, että alkuun tutustuisin tarjolla oleviin opintoihin ja ylipäätään nykyiseen opiskelutyyliin omaan tahtiini, mutta professorini ehdottikin heti graduseminaariin osallistumista. Olin jo etukäteen miettinyt aihepiiriä ja kysyin, soveltuisiko aiheeksi jotain Facebookin karjalaisryhmiin liittyvää. Kun professori piti ideaa hyvänä ja toteuttamiskelpoisena, päätös oli helppo tehdä.

Perustin tämän blogin yliopiston kielikeskuksen kurssin "Tutki(ja) bloggaa" yhteydessä. Olin jo aiemmin ajatellut, että voisin esitellä graduani blogin puitteissa, mutta kurssilla idea kirkastui. Haluan blogin avustuksella kertoa tutkielmastani ja sen teosta sekä koota tänne hyödyllisiä opinnäytteisiin liittyviä linkkejä. Vaikka olen suunnitellut ylläpitäväni blogia lukuvuosina 2017-2018 ja 2018-2019, jää tänne talteen tietoa tulevia tutkimuksia ja tutkielmia varten.

Termistöä ja rajauksia

Tässä ensimmäisessä postauksessa on tarpeen esitellä käyttämäni termistö. Kun puhun Karjalasta, tarkoitan sillä jatkosodan jälkeen luovutettuja Karjalan Kannasta, Laatokan Karjalaa ja Raja-Karjalaa erotuksena nykyisistä Etelä- ja Pohjois-Karjaloiden maakunnista. Karjalaisilla tarkoitan tässä kontekstissa siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään. Opinnäytteeni haastateltavat, eli informantit, olen löytänyt Facebookissa olevasta Karjala-aiheisista ryhmistä. Selvennyksenä totean myös sen, etten ole tutkinut Facebook-ryhmiä tai niiden keskusteluja, olen vain tavoittanut haastateltavat sitä kautta.

Olen ottanut gradussani tarkoin huomioon sekä tutkimusetiikan että tietosuojan. Tietosuojaa määrittää tarkoin 25.5.2018 voimaan astuva EU:n tietosuoja-asetus (täältä löytyy, mitä Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto on asiasta kirjoittanut). Kirjoitan tästä vielä oman tekstinsä. Tarkoituksenani on kirjoittaa tekstejä graduni aihealueista sen edistymisen myötä ja sitten, kun se on hyväksytty, kertoa myös mihin johtopäätöksiin olen tullut. Ajattelen, että tämä blogi on gradutyöskentelylleni eräänlainen tukipilari. Toivon, että tästä blogista on hyötyä muillekin sen lisäksi, että se jäsentää omia ajatuksiani gradupolun varrella.
 

3 kommenttia:

  1. Hei! Olisi mielenkiintoista kuulla mikä / mitkä ovat tutkimuskysymyksesi ja millaisia asioita olet informanteilta kysellyt. Odotan jatkoa :).

    VastaaPoista
  2. Ihanan informatiivinen ensimmäinen postaus! Nautin erityisesti termistöjen määrittelystä. Myös blogin kuvaus auttaa hahmottamaan tavoitteitasi ja kertoo lukijalle, milloin blogin päivittyminen päättyy. :)
    Uskon, että monet alan opiskelijat ja tutkijat saavat blogistasi apua!

    VastaaPoista
  3. Hieno blogi! Tsemppiä vaan gradun tekoon.

    VastaaPoista